На 8 март всяка година се отбелязва Международният ден на жената, който е ден за признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

 През декември 1977 година Общото събрание на ООН обявява 8 март за Международен ден на жената, който първоначално е бил избран за Международен ден на работещите жени. Този ден се отбелязва в над 30 държави като израз на признание на жените. В много страни, включително и България, 8 март е и Ден на майката.

Първото женско дружество в България е основано през 1857 година в град Лом. Сред основателките му са Еленка Ценко Тодорова, Ангелина Кръстьо Пишурка, Стефания Коста Стаменова, Мария Цоно Иванова и други. От 1911 година празникът започва да се отбелязва с беседи в ограничен кръг, а през 1915 година се провежда първото публично честване.

8 март се чества като общобългарски празник от средата на ХХ век. Първата жена лекар в България – д-р Тота Венкова – се дипломира през 1886 година. Тя не само работи в епоха, когато е немислимо за жена да бъде лекар, но и павети пътя за всички жени след нея, които мечтаят за образование, професия, място и признание в обществото.

Райна Касабова влиза в историята и статистиката като първата жена в света, изпълнила мисия от борда на боен самолет. Тя е само на 15 години, когато на 30 декември 1912 година по време на Балканската война лети като пилот наблюдател над Одрин и хвърля позиви за прекратяване на военните действия.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара