На 29 май (сряда), 76 години след неговата кончина, тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат положени в семейната крипта на двореца "Врана" в София. Новината беше съобщена от неговия внук и бивш български цар и премиер Симеон II на официалната си интернет страница.

Първият цар от Третото българско царство лежи непогребан от 1948 г. в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург. Там цар Фердинанд е бил положен във временен саркофаг пред гробницата на родителите си, принц Август Сакс-Кобургски и Готски и принцеса Клементина Орлеанска.

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет на Министерството на отбраната, който се очаква да кацне пред правителствения VIP на летище София около 14 часа. След тържественото сваляне на ковчега, той ще бъде положен в катафалка, която ще отпътува към двореца "Врана" около 15 часа.

Траурната процесия ще започне от главния вход на парка и ще достигне до двореца, където ще бъде посрещната от цар Симеон II и царското семейство. В последния си земен път цар Фердинанд ще бъде изпратен от гвардейци и гвардейския духов оркестър. Все още не е ясно дали ще има топовни салюти.

На церемонията няма да присъстват действащи царе и крале, но са поканени президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев. Все още не е известно дали те ще присъстват. Траурната церемония ще бъде отворена за граждани и журналисти.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара