Кметът на града Петър Куленски предложи актуализиране на концесионния договор за паркинга пред пазарджишката болница „Хигия“, като включи безплатен престой за автомобилите на пациентите. В момента концесионер на паркинга е самото лечебно заведение, а темата стана актуална поради изтичането на договора следващия месец и искането за неговото удължаване.

Според предложението, концесионерът няма да трябва да прави инвестиции, а само да поддържа паркинга. Въпреки това, ще предоставя фиксирани и преференциални цени за потребителите, предимно пациенти на болницата. Новата алинея предвижда първият час от паркирането да е безплатен за пациентите, като след този период таксата за час ще съответства на цената за паркиране в синя зона.

Проектът за споразумение предвижда удължаване на договора с още 60 месеца и актуализиране на годишното концесионно възнаграждение. Новият размер е базиран на данни от НСИ и анализ на приходите от подобни обекти в областния град.

След като Община Пазарджик разтрогна договорите с други концесионери, стопанисва четири обществени паркинга в центъра на града, където паркирането струва по 1,50 лева на час. Според изчисленията при 6-дневна работна седмица месечните приходи от тези паркинги са определени, както и постъпленията от паркоместата пред болницата, които са средно 8,84 лева на ден, близо 186 лева на месец и около 2230 лева на година. При 9 места пред „Хигия“ се предвижда, че годишните приходи ще са около 20 000 лева. Тази сума ще се разпредели между концедента и концесионера съответно в съотношение 1:2, като годишната концесионна вноска ще бъде 6688,71 лева. След индексация през 2023 година, тази сума е станала 5404,99 лева.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара