Снимка: Lebanon News

Българска компания може да има роля в случая с взривените пейджъри на ливанската терористична групировка "Хизбула", съобщи унгарското издание „Телекс“, цитирано от DW.

Според източници на „Телекс“, софийската фирма „Норта Глобъл ЕООД“ е закупила устройствата от Тайван. Досега се смяташе, че пейджърите са били произведени в Унгария, но новата информация показва, че те никога не са били там. „Норта Глобъл ЕООД“ е собственост на норвежки гражданин и по данни на БНТ няма дейност в България.

ДАНС съобщи, че не са осъществявани митнически операции с тези стоки на територията на страната и в момента се извършват съвместни проверки с НАП и МВР за евентуална връзка на фирмата с доставката на комуникационното оборудване за „Хизбула“.

Властите в Унгария потвърдиха, че фирмата ВАС, за която първоначално се твърдеше, че е свързана с доставката, е само посредник и устройствата никога не са били в Унгария. Унгарските служби сътрудничат с международни агенции по случая, като за страната няма непосредствена заплаха за националната сигурност, заяви говорителят на кабинета Золтан Ковач.

Взривовете на пейджъри, използвани от членове на „Хизбула“, започнаха във вторник и раниха над 2800 души, от които около 200 са в тежко състояние. В сряда се съобщава за нова вълна от експлозии с поне 9 загинали. Според източници на „Ройтерс“, израелската разузнавателна служба Мосад вероятно е замесена, като е поставила експлозиви в около 5000 пейджъра, доставени на „Хизбула“ няколко месеца преди атаките.

Смята се, че експлозивите са били активирани от съобщение, изпратено до пейджърите, което е приличало на послание от ръководството на „Хизбула“.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара