На 17 септември Българската православна църква отдава почит на Светите мъченици София и нейните три дъщери — Вяра, Надежда и Любов, които загиват в страшни мъчения заради своята християнска вяра през 126 година, по времето на римския император Адриан (117-138 г.).

София била благочестива християнка с три дъщери, които нарекла на основните християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Дъщерите ѝ били едва на 12, 10 и 9 години, когато били изправени пред императора заради своята вяра в Христос. Въпреки молбите и заплахите на император Адриан, момичетата отказали да се отрекат от вярата си и да принесат жертва на богинята Артемида. След неуспешни опити за убеждаване, те били подложени на тежки мъчения, но останали верни на Христос.

След смъртта на дъщерите си, София погребала телата им с почести и останала на гроба им, където след три дни непрестанни молитви и тя починала. Църквата я почита като мъченица, защото в сърцето си изживяла страданията на дъщерите си.

Светите Вяра, Надежда и Любов са смятани за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали за Христовата вяра в детска възраст. От 777 година техните мощи се съхраняват в Елзас, Франция.

На 17 септември имен ден празнуват носещите имената Вяра, Надежда, Любов, София и производните им.

Днес е и празникът на град София. Столицата отбелязва своя ден от 1992 г., когато Столичният общински съвет утвърди 17 септември като официален празник на града.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара