Откакто започнаха да важат новите правила в Наредбата за превозните документи, близо 300 деца от Пазарджик, на възраст от 7 до 14 години, получиха безплатни карти за пътуване в градския транспорт.

 Според постановлението на Министерството на транспорта от началото на февруари, децата до 14 години могат да ползват безплатен транспорт. Картите за деца между 7 и 14 години съдържат техни снимки и се издават много бързо, а родителите могат да ги получат от Бюрото за абонаментни карти на спирката пред Младежкия дом. 

За издаването на карта е необходимо акт за раждане на детето и документ, потвърждаващ постоянния адрес на родителя. Картите са валидни една година и се актуализират автоматично до рождения ден на детето. Родителите на деца до 7 години също имат право на безплатни карти, без снимка. 

Транспортната компания "Хебър Бус" работи с детските градини, за да улесни младите родители, като предоставя превозни документи на място. Картите позволяват безплатно пътуване с градския транспорт в цялата страна, включително и метрополитена. Липсата на такава карта обезпечава превозвача да таксува детето по цената на билета. В междуселищния транспорт децата до 7 години пътуват с нулеви билети, а от 1 февруари 2024 г. децата от 7 до 14 години имат 50% отстъпка от цената на билета, след представяне на акт за раждане за потвърждение на възрастта.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара