Денят на Европа е специален ден, който отбелязва мира и обединението в Европа. Той се състои от два отделни дни: 5 май, който е посветен на Съвета на Европа, и 9 май, който е за Европейския съюз (ЕС). Вторият ден е известен и като Ден на Шуман, в чест на Декларацията на френския министър Робер Шуман.

Денят на Съвета на Европа отбелязва основаването му през 1949 година, докато Денят на Европейския съюз отбелязва предложението за създаването на предшественика на ЕС - Европейската общност за въглища и стомана през 1950 година. Денят на Европа е един от символите, които насърчават обединението между европейските нации.

Денят на Победата е важен празник, който отбелязва победата на Съюзниците над Нацистка Германия във Втората световна война. Установен е през 1945 година с указ на президиума на Върховния съвет на СССР, като се празнува всяка година на 9 май.

Всяка година на Червения площад в Москва се провежда военен парад с участието на най-модерна за времето си военна техника. През 2012 година в Томск се провежда за първи път обществената акция "Безсмъртен полк", където участниците носят портрети на свои предци, участвали във Великата отечествена война.

 

 

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара