Снимка-интернет Свободна Европа

Делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му  сподвижници, обвинени за проповядване на религиозна омраза, ще бъде разгледано отново на първа инстанция в Пазарджик. Разпоредително заседание е насрочено за сряда от 10:00 часа в Окръжния съд, а съдия-докладчик е Красимир Комсалов.

През април 2022 г., Върховният касационен съд (ВКС) реши, че делото трябва да бъде прегледано отново, след като бяха открити нарушения при произнасянето на присъдата на Окръжния съд в Пазарджик. Имамът без кетап Ахмед Муса от ромския квартал "Изток" в Пазарджик беше обвинен за проповядване на религиозна омраза и разпространение на идеи на организацията "Ислямска държава".

През пролетта на 2022 година Муса бе освободен предсрочно за добро поведение, след като ВКС реши да намали присъдата му. Неговите 13 сподвижници бяха осъдени на различни присъди и глоби за същите обвинения. След решението на ВКС делото се връща за ново разглеждане.

Присъдата за Муса включва осъдителен период от 8,6 години затвор и глоба от 9500 лева. Останалите обвиняеми също получиха затворни присъди и глоби, в зависимост от конкретните им обвинения. Това бе третата присъда за Муса по сходни обвинения. Подсъдимите имат възможност за обжалване на присъдите.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара