Снимка-интернет ПРО НЮЗ Добрич

На 14 септември, по време на големия християнски празник Кръстовден, десетки семейства от Пазарджик решиха да кръстят децата си, посветявайки ги в християнската вяра чрез светото тайнство Кръщение. Празникът, известен като Въздвижение на светия Кръст, се смята за един от най-значимите в християнския календар и много вярващи избират именно този ден за такъв важен ритуал.

Протойерей Стефан Йорданов от архиерейското наместничество в Пазарджик поясни значението на тайнството: „Кръщението е врата, която ни въвежда в благодатното царство, в църквата и ни дава достъп за участие в другите тайнства. То е необходимо за всеки човек, за да може духовно да се възроди и спаси.“

Според проверка на репортер на БТА, в четирите големи православни храма в Пазарджик, след утринната литургия, ритуалите за свето Кръщение са се провеждали на всеки час до края на деня. Семейства от различни краища на града и околните села са се стекли, за да кръстят децата си на този знаков ден.

Ангел Стоев, баща на новокръстената Гергана, сподели: „Избрахме този ден, защото е знаков и вярваме, че силата на Божествения кръст ще пази дъщеря ни.“

Кръстовден е един от четирите празника, посветени на Христовия кръст в църковния календар, и е съпътстван от редица традиции. В някои региони на България този ден се свързва с началото на гроздобера и новата стопанска година, а спазването на строг пост е неизменна част от обичаите.

 

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара