Днес, на 7 септември, България се прощава с дългогодишния журналист и водещ Иван Гарелов. Опелото ще се състои в 15 часа в храма „Свети Седмочисленици“ в София. Гарелов, една от най-забележителните фигури в българската журналистика, почина на 3 септември след продължително боледуване.

На 18 юли тази година 81-годишният журналист бе приет по спешност в болница „Пирогов“ в София с черепно-мозъчна травма. Първоначално е бил настанен в Бургаската окръжна болница, но поради влошаването на състоянието му е взето решение да бъде преместен в столицата.

Живот и кариера
Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в село Смилец, област Пазарджик. Завършва Софийския държавен университет със специалност журналистика и започва своята кариера като репортер в Българската национална телевизия (БНТ) през 1972 г.

Името на Гарелов остава неразривно свързано с предаването „Панорама“, което той води в продължение на 21 години – през 80-те и 90-те години на XX век. В рамките на това предаване Гарелов интервюира водещи български и международни политици, интелектуалци и общественици. Емблематична за него стана фразата: „Часът и мястото на срещата са известни“. Тази фраза се превърна в символ на неговия стил на водене и професионализъм.

Освен в българската политика, Иван Гарелов беше и уважаван познавач на гръцко-българските отношения. В своята кариера той е интервюирал гръцки лидери като Константин Караманлис, Андреас Папандреу и Константинос Мицотакис, както и световноизвестни личности като Мелина Меркури и архиепископ Макариос.

Автор на документални филми
Гарелов е автор на поредица документални филми, сред които най-известен е филмът за Камбоджа, заснет след падането на червените кхмери. Българският екип, воден от него, е първият чуждестранен журналистически екип, който влиза в страната след геноцида, оставяйки дълбок отпечатък с разкритията си.

През началото на новото хилядолетие Гарелов продължава своята телевизионна кариера, като преминава в „Нова телевизия“. Това съвпада с времето, когато телевизията става собственост на гръцкия медиен магнат Минос Кириаку.

Оставено наследство
Иван Гарелов ще остане в историята на българската журналистика като символ на професионализъм, почтеност и обективност. Неговата работа е вдъхновила поколения млади журналисти, а приносът му към медиите и обществения живот ще бъде запомнен завинаги.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара