Снимка-интернет труд

На 2 ноември православният свят отбелязва Архангелова задушница – деня, в който се отправяме в молитва за душите на починалите ни близки. Наричана още Рангелова задушница или Хрангеловото одуше, този ден е един от трите най-големи задушници в православния календар. Архангелова задушница се чества в първата събота преди Архангеловден, тъй като съботата е денят, посветен на покойниците. По традиция във всеки православен храм се извършва обща панихида, на която се молим за упокой на душите на мъртвите и палим свещи в тяхна памет.

На този ден посещаваме гробовете на близките си, почистваме ги, прекадяваме ги с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена в семейството е преливала гроба с червено вино, като ритуалът започвал от мястото, където е главата на покойника, и се правел в три кръга около гроба. Свещта, която палим, е символ на вярата, а нейният пламък напомня за безсмъртието на душите. Тамянът символизира чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница, известна още като Голяма задушница, традиционно се подготвя обща трапеза в гробищния парк. Като последната задушница за годината, на тази трапеза се поставят седем различни ястия, сред които любими храни на покойниците, за да получат „благослов“ в настъпващите коледни пости. Първата хапка се оставя на земята, а първата глътка вино се излива в памет на починалите с думите „Бог да прости“. Според народните вярвания, появата на мушица или пеперуда около нас в този ден е знак, че душата на починалия е дошла при нас.

На Архангелова задушница се раздават традиционни помени или „подавки“. Те включват вино, варено жито, питки, месо, сладки, плодове и други храни, символизиращи възкресението и жертвата на Христос.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара