На 5 юни почитаме свети Доротей Тирски. Роден около 255 г. в Близкия Изток, той получил отлично образование, знаел арамейски, еврейски, гръцки и латински, и бил вещ във философията, богословието и ораторското изкуство. Тези му качества впечатлили императора, който го назначил на важна държавна длъжност, без да го принуждава да се откаже от християнството.

Доротей избрал да служи на църквата и станал свещеник в Антиохия Сирийска, а по-късно епископ в Тир, Финикия, в началото на IV век. Тогава християните били подложени на гонения. По време на преследванията на Диоклетиан или Лициний, Доротей се укрил в Тракия, където продължил да проповядва християнската вяра. След подписването на Медиоланския едикт се върнал при своето паство, подкрепял слабите, вдовиците, сираците и болните и участвал в Първия вселенски събор в Никея през 325 г.

При гонението на император Юлиан Отстъпник, вече на 107 години, Доротей бил изпратен на заточение в Одесос (сега Варна), където загинал мъченически през 362 г. Запазени са няколко християнски съчинения под негово име, включително списък на седемдесетте апостола на Христос и сборник с църковни и граждански закони.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара