Снимка-интернет фактор

През 2011 година, по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002), е обявен за Ден на паметта. Тази дата отбелязва събитието от 1 февруари 1945 г., когато смъртта достига  трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници, общественици - всички те жертви на Народния съд.

През този фатален ден на 1 февруари 1945 година смъртта засяга регентите на българската корона, министри, депутати, офицери, интелектуалци и общественици. Присъдите се изпълняват в същия ден, а мнозинство от близките на обвиняемите са изселени преди или по време на процеса.

Сред жертвите са братът на цар Борис III - княз Кирил Преславски, както и другите двама регенти на малолетния цар Симеон. Своята смърт намират и световноизвестният учен професор Богдан Филов, бивш премиер на страната, както и генерал Никола Михов. Заедно с тях са екзекутирани и министрите от двата кабинета на Богдан Филов, както и министрите от правителствата на Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев.

Под съд са поставени и 101 писатели, художници и журналисти, сред които вече загиналите Райко Алексиев и Данаил Крапчев. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души, а хиляди са били убити. Преди тази дата много българи са загубили живота си без съд и присъда.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара