Министърът на енергетиката Владимир Малинов обяви, че в следващите две седмици ще бъдат обявени две важни обществени поръчки, свързани с възстановяването на Помпено-акумулиращата водно-електрическа централа (ПАВЕЦ) „Чаира“. Тази стъпка е резултат от сериозната авария, която централата претърпя през 2022 г., и ще се фокусира върху възстановяването на ключови хидроагрегати, които са жизненоважни за функционирането на съоръжението.

Едната от поръчките ще бъде за пряко договаряне с японската компания „Тошиба“, която ще бъде ангажирана с ремонта на първи хидроагрегат. Този подход се разглежда като краткосрочно решение, целящо бързо възстановяване на мощността на централата в енергийната система. Паралелно с този процес, ще се работи и по по-дългосрочното решение, което включва подмяната на първи и четвърти хидроагрегат с нови съоръжения.

Втората обществена поръчка ще бъде за доставка на нови хидроагрегати, с цел подмяна на съществуващите. Въпреки че прогнозните цени за ремонта на първи хидроагрегат и доставката на нови агрегати все още не са уточнени, процедурата ще даде възможност на различни компании да предложат своите оферти и да участват в проекта.

Ремонтът на хидроагрегат 2, извършван от австрийския консорциум ABB-Voith, започна през февруари и се оказа труден, след като по време на изпитания възникна авария, която доведе до спиране на ПАВЕЦ „Чаира“. Очаква се тази част от централата да бъде възстановена до края на годината, а до края на 2025 г. ще бъде възстановен и хидроагрегат 3. Цената на ремонта на всеки от тези хидроагрегати е 5 млн. евро.

Няма информация за разходите по ремонта на първи хидроагрегат, но в началото на годината „Националната електрическа компания“ обяви търг за смяната на четвърти хидроагрегат на стойност 53 млн. лв. Въпреки първоначалния интерес, не беше подадена нито една оферта. Също така, се установи необходимостта от подмяна на хидроагрегат 1, което доведе до решението да се обедини процеса на подмяна на двата хидроагрегата в една поръчка, с цел увеличаване на шансовете за привличане на изпълнители.

Процедурата за предишната поръчка предвиждаше доставката, монтажа и въвеждането в експлоатация на новите хидроагрегати за срок от 36 месеца. Очаква се, че сроковете за новата поръчка ще бъдат сходни, но точните параметри ще бъдат определени след обявяването на поръчките.

Министър Малинов подчерта, че подмяната на съоръженията не означава ново строителство на „Чаира“, а по-скоро запазване на съществуващото оборудване и строителни дейности, които са извършени в миналото. Основната цел е да се осигури капацитет от 800 мегавата за българския и балканския пазар, което ще направи ПАВЕЦ „Чаира“ най-голямата батерия на Балканите.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара