През август е подаден сигнал на „Зеления телефон“ за измряла риба в река Луда Яна, в района на мина Радка, между селата Попинци и Свобода. Екоексперти от РИОСВ-Пазарджик, съвместно с представители на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионална лаборатория Пазарджик, проведоха незабавна проверка на място, за да установят причините за този екологичен инцидент.

Открито оцветяване на водата и ограничено количество мъртва риба
По време на обхода на левия бряг на река Луда Яна, в района на моста между селата Попинци и Свобода, експертите установили наличието на жива риба. Въпреки това, около 200 метра след моста, близо до десния бряг, водата показвала кафяво-оранжево оцветяване, а наоколо били открити единични мъртви риби. При по-нататъшен оглед на 500 метра по течението не са открити допълнителни случаи на измряла риба.

Взети водни проби и измерени физико-химични показатели
 

Експертите са взели водни проби от три различни точки по течението на реката. Измерените физико-химични показатели в тези точки са следните:

При моста между селата Попинци и Свобода – pH 8,2, температура 25,5°C, кислород 6,8 mg/dm³ (87%), електропроводимост 840.


В района на оцветените води – pH 6,7, температура 26,8°C, кислород 7,72 mg/dm³ (108%), електропроводимост 957.


След оцветения участък – pH 8,2, температура 28,4°C, кислород 6,8 mg/dm³ (87%), електропроводимост 840.


При обхода на района не са установени неприятни миризми, които да индикират химическо замърсяване.

Предстоящи лабораторни изследвания
Водните проби ще бъдат изследвани по редица показатели, включително концентрация на фосфор, калциево-карбонатна твърдост, както и наличието на тежки метали като цианиди, желязо, манган, мед, цинк, арсен, алуминий, кадмий, олово, никел и сулфати.

Според първоначалната проверка, в района с измрялата риба не е установено заустване на отпадъчни води от промишлени обекти. Това предполага, че инцидентът може да е резултат от природни или други фактори, които ще бъдат допълнително изяснени след лабораторните анализи.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара