Фондацията "Манол Пейков и приятели", създадена от издателя Манол Пейков от "Продължаваме промяната - Демократична България", успешно придоби две трети от родната къща на българския писател Димитър Талев в Прилеп. Сделката бе сключена бързо, в рамките на три дни, като Пейков обяви новината чрез публикация във Facebook.

Цената за придобиването на частта от къщата е 82,500 евро, включително местния данък, и адвокатски разходи от 1,050 евро, което прави общо 83,550 евро или 163,410 лева. Останалите събрани средства, 52,388 лева, ще бъдат използвани за предстоящи ремонти и евентуалното закупуване на останалите дялове от имота.

Преди няколко дни стана ясно, че част от покрива на къщата се е сринала. Пейков обяви, че аварийният ремонт на покрива ще започне незабавно. Миналата седмица служебното правителство възложи на министъра на културата Найден Тодоров да проучи възможността за изкупуване на цялата къща. Въпреки това, Пейков успя да осъществи сделката за по-кратко време.

Манол Пейков подчерта, че събраните до момента средства са достатъчни за текущите нужди, но за дългосрочния ремонт и евентуалната покупка на оставащия дял ще са необходими още средства. Фондацията ще продължи да работи за запазването и възстановяването на този важен културен обект.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара