Снимка-интернет

Цените на златото достигнаха нови исторически върхове в края на изминалата седмица, като в петък златото се покачи с 1.9%, достигайки цена от 2564.92 долара за тройунция. Основна причина за ръста на благородния метал е отслабването на долара и очакванията за намаляване на лихвените проценти в САЩ. Слабият долар направи златото по-достъпно за международните инвеститори, които търсят сигурност в условията на несигурни пазари и променящи се парични политики.

Доларовият индекс, който измерва стойността на американската валута спрямо кошница от основни световни валути, спадна до едноседмично дъно от 101.13 пункта. Това направи златото по-евтино за инвеститори, използващи други валути, и стимулира допълнителен интерес към този безопасен актив.

Покачването на цените на благородните метали не се ограничи само до златото. Спот среброто също нарасна с 0.1%, достигайки 29.93 долара за тройунция, а платината поскъпна с 1% до 986.60 долара за тройунция. И двата метала се насочват към седмична печалба, като благоприятните пазарни условия подкрепиха техния растеж.

Очаквания за намаляване на лихвите от Федералния резерв
Една от основните движещи сили за пазарното вълнение е очакваното облекчаване на паричната политика в САЩ. Инвеститорите вече предвиждат вероятност от 45%, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти с 50 базисни пункта на следващото си заседание. Това очакване значително надхвърля предварителните прогнози за по-умерено понижение с 25 базисни пункта.

Перспективата за по-драстично облекчаване на паричната политика в САЩ се засили след появата на сигнали за възможност за по-голямо намаление на лихвите, което би могло да стимулира икономическия растеж, но също така да доведе до допълнително отслабване на долара.

Влияние на международната парична политика
Ситуацията в САЩ се развива на фона на неотдавнашните действия на Европейската централна банка (ЕЦБ). ЕЦБ предприе второто си за годината облекчение на паричната политика, намалявайки лихвите с още 25 базисни пункта. Общото намаление на лихвите в еврозоната за тази година вече достига 0.5%, като целта е да се стимулира икономиката и да се насърчи инфлацията до целевите нива.

Макар че досега Федералният резерв беше предпазлив спрямо агресивните мерки на ЕЦБ, изглежда, че Фед се подготвя да последва подобен курс на действие. Решението на Фед ще бъде ключов момент за глобалните пазари и може да доведе до нови промени в цените на активите, включително благородните метали.

В крайна сметка, съчетанието от слабост на долара и очаквания за значително облекчаване на паричната политика в САЩ създава благоприятни условия за златото и други благородни метали. Инвеститорите следят отблизо развитието на ситуацията, тъй като действията на Федералния резерв могат да предизвикат значителни движения на пазарите през следващите седмици.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара