Снимка: БГНЕС

Днес Светият Синод се събира на извънредно заседание с цел обсъждане на следващите стъпки за църквата след кончината на патриарх Неофит. Сред най-спешните решения, които ще бъдат разгледани, е излъчването на наместник-председател, който временно ще ръководи Синода.

Според канона, това трябва да се направи в рамките на седем дни след смъртта на патриарха, а за наместник се избира най-старшият по митрополитско служение. Този човек е митрополитът на САЩ, Канада и Австралия - Йосиф, който е на служба от 1989 година. Въпреки това, Йосиф е извън страната, поради което докато Неофит беше в болница, заседанията на Светия синод бяха водени от Великотърновския митрополит Григорий.

Патриарх Неофит почина в реанимацията на Военномедицинската академия в София вчера в 22:22 часа след продължително боледуване с белодробно заболяване. Той почина на 78-годишна възраст.

Според правилата, изборът на нов патриарх на Българската православна църква трябва да бъде направен в рамките на четири месеца - до юли. Кандидат за патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 години, да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години и да се отличава с правилни възгледи върху православната вяра и точно спазване на църковния ред.

Скръбна вест: Почина патриарх Неофит

Българската православна църква има 13 епархии в България и 2 задгранични. В момента Сливенската епархия няма избран митрополит след смъртта на предишния. Според богословите, смъртта на патриарха ще отложи избора на нов Сливенски митрополит, поради което наследникът на Неофит ще бъде избран сред деветима членове на Светия синод. Трима от тях не отговарят на изискванията да оглавят църквата, а именно: Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Неврокопският митрополит Серафим и Старозагорският митрополит Киприан, които не са навършили 50 години. Доростолският митрополит Яков, въпреки че е избран през 2020 година, не отговаря на изискването да е управлявал епархия поне 5 години.

Така, деветимата измежду които ще бъде избран новият български патриарх са:

  • Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф
  • Великотърновски митрополит Григорий
  • Плевенски митрополит Игнатий
  • Ловчански митрополит Гавриил
  • Пловдивски митрополит Николай
  • Варненски и Великопреславски митрополит Йоан
  • Русенски митрополит Наум
  • Врачански митрополит Григорий
  • Видински митрополит Даниил
PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара