Снимка-интернет Нова тв

Според данни на Централната избирателна комисия (ЦИК), избирателната активност за Народно събрание към 11:00 ч. на изборния ден е 8,34%. Най-ниската активност е регистрирана в 24-ти многомандатен избирателен район (МИР) в София, където тя достига само 5,44%. Най-високата активност е в 12-ти МИР в Монтана, където 12,67% от избирателите вече са упражнили своето право на глас.

Активността за изборите за Европейски парламент към същия час е 8,49%. Най-ниската активност тук е в 15-ти МИР в Пловдив град с 5,74%, докато най-високата е в 29-ти МИР в Хасково, където 11,66% от избирателите са гласували.

Спокойно начало на изборния ден, но с проблеми при машинното гласуване
„В страната и извън нея изборният ден е открит навреме. Гласува се спокойно във всички избирателни секции, на места има проблеми с устройствата за машинно гласуване. Дали сме указания как да се действа в тези ситуации”, съобщи по време на брифинг председателят на ЦИК Росица Матева.

Тя поясни, че ако при машинно гласуване не се отпечатва цялата бюлетина или се отпечатва празна такава, избирателят има право да гласува на хартия. Това трябва да се случи преди гласоподавателят да се подпише в избирателния списък.

Проблеми и сигнали по време на изборния ден
В страната гласуването е било спряно при 40 машини, а извън страната при две. Към този момент са постъпили 7 жалби и 14 сигнала за проблеми по време на изборния ден. 11 от сигналите са свързани с нарушения на секционните избирателни комисии (СИК) и са изпратени към районните избирателни комисии (РИК) за разглеждане по компетентност. Матева призова гражданите да изпращат сигналите директно към съответните РИК, тъй като това ускорява процеса на обработка.

Избирателни секции в страната и извън нея
Гласуването днес се провежда в общо 12 972 секции в страната и извън страната. Въпреки техническите проблеми и сигналите за нарушения, изборният процес протича спокойно и организирано, като избирателите имат възможност да упражнят своето право на глас както на машинно, така и на хартиено гласуване при необходимост.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара