Снимка-интернет Знаме

Днес заместникът на областния управител Стефан Димитров организира извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, където бяха разгледани и приети спешни мерки за противодействие на разпространението на птичия грип в област Пазарджик.

 Според заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), е обявено огнище на птичия грип в град Ветрен, община Септември, след като причинителят на болестта е открит в птицевъден обект за отглеждане на патици мюлари на 12 март 2024 година. 

В резултат на това са определени предпазна и наблюдавана зони около засегнатия обект. За ограничаване на разпространението на болестта ще бъдат предприети действия за хуманно умъртване на заболелите и контактните патици в обекта, както и забрана за организиране на панаири, пазари и изложби за птици.

 Само със спазването на мерките, определени във заповед на изпълнителния директор на БАБХ, ще бъде позволена търговията и придвижването на птици и птичи продукти за човешка консумация. На заседанието на Областната епизоотична комисия бяха приети спешни мерки за изпълнение от страна на собствениците на животновъдни обекти, институциите и ловно-рибарските сдружения в област Пазарджик. 

Също така, в днешния следобед се провежда заседание на Общинската епизоотична комисия в Септември с участието на представители на ОДБХ Пазарджик.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара