Вчера областният управител на Пазарджик, Валентина Кайтазова, свика извънредно заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. Това се случи в изпълнение на заповед на министър-председателя, който изисква областните управители да предоставят актуална информация за състоянието на изкуствените и естествени водоеми, речни корита и канализационната инфраструктура в техните региони.

Текущо състояние на водоемите в област Пазарджик
От докладите, представени по време на заседанието, стана ясно, че водоемите в областта се намират под постоянно наблюдение. Националната електрическа компания, чрез своето предприятие "Язовири и каскади", стопанисва големи язовири на територията на Пазарджик, като Батак, Белмекен, Чаира, Голям Беглик, Беглика, Тошков чарк и Широка поляна. Техническото и експлоатационно състояние на тези язовири се определя като добро, а водните им обеми се контролират ежедневно.

Язовирите Тополница, Малка Мътница и Виноградец, които са под управлението на "Напоителни системи" – клон Тополница, също се наблюдават редовно. Въпреки липсата на пролетно пълноводие, поредната суха година и високите температури, водните нива в по-голямата част от язовирите остават около средните стойности, като при някои дори се отбелязва понижение.

Влиянието на засушаването и необходимостта от обновяване на ВиК инфраструктурата
В своето изказване, Валентина Кайтазова подчерта важността на метеорологичните прогнози, които предвиждат продължаващи периоди на засушаване. Това явление вече се очертава като тенденция, която ще продължи да оказва влияние върху водните ресурси в региона и страната като цяло. Областният управител отбеляза, че 50% от водата за питейно-битови нужди в страната се губи поради остарялата и амортизирана водопроводна мрежа.

Кайтазова призова всички кметове на общини в региона да се ангажират с осигуряването на средства и провеждането на целенасочена политика за ремонт на водопроводната и канализационна мрежа. Тя съобщи, че се подготвя актуализация на държавния бюджет, в рамките на която общините ще имат възможност да посочат конкретни ВиК проекти за финансиране.

Водоснабдяване и речни нива в региона
На територията на област Пазарджик функционират осем ВиК оператора – един държавен и седем общински. През последните няколко месеца се наблюдават сезонни намаления на дебитите на част от водоизточниците, но те не са причинили сериозни или дълготрайни проблеми с водоснабдяването на населението.

Според данни от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), в началото на септември речните нива на територията на област Пазарджик остават без значителни промени, като на места се наблюдава леко спадане до стойности под средните или дори до ниски нива.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара