Снимка-интернет БЛИЦ

През 2017 година CCL влезе на българската фондова борса с амбицията да събере капитал за своя проект. Но съдбата му беше загатната: проектът се забави, препятства го ковид пандемията, а сега новината, че Комисията за финансов надзор свали акциите на инвеститора от борсата, поради липса на необходимите документи. Последният финансов отчет на CCL е от 2019 година.

На територията между селата Равно поле и Мусачево трябваше да се изгради "смарт сити" с най-голям в света закрит аквапарк, 5-звезден хотел, казино, мол, концертна зала и прекрасна паркова зона. Идеята за инвестицията беше огромна - 1.5 милиарда лева, преобразувани по-късно в евро. Проектът бе наречен "Ваканционно-развлекателен комплекс 'Св. София'". Китайските инвеститори дори купиха голф игрището и СПА комплекс "Св. София".

В началото всичко изглеждаше обещаващо. Проведоха се срещи с високопоставени представители на държавата, включително бившият министър на туризма, които благодариха за предпочитането на България за инвестиции. Но скоро нещата се объркаха. Фирмите зад проекта започнаха да събират дългове, възникнаха съдебни спорове, активи бяха разпродадени. Първоначалният срок за завършване на проекта бе 2017 година, но през 2019 година инвеститорите обявиха смяна на локацията и отново се насочиха към Софийско, този път около село Кътина. След това дойде ковид пандемията и всичко спря.

Проектът привлече вниманието на обществеността с участието на бизнесмена и левия политик Александър Томов, който твърдеше, че е убедил азиатците да инвестират в България. Но нищо не се осъществи. Компанията, която трябваше да построи "българския Лас Вегас", стана титан на българската фондова борса, но без реални приходи и печалби, а само със заплахи и разочарование.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара