Летището в Пловдив, което е второто най-голямо в България, вече е изцяло държавна собственост, съобщи пловдивското издание "Марица". Министерството на транспорта и съобщенията потвърди информацията, като заяви, че сделката между държавното дружество "Летище София" ЕАД и частното дружество "БК Проджект" ЕООД е финализирана в средата на август.

Досега държавата притежаваше само 36% от акциите на "Летище Пловдив" АД, докато останалите бяха собственост на частната фирма. След продължителни преговори между двете страни, "Летище София" ЕАД успя да изкупи дела на "БК Проджект" ЕООД, като финансира сделката със собствени средства. Въпреки че точната стойност на сделката не беше разкрита, от транспортното министерство уверяват, че е постигната "оптимална цена".

Смяната на собствеността вече е отразена в Търговския регистър, като новият едноличен собственик на капитала на "Летище Пловдив" АД е Министерството на транспорта и съобщенията. Това развитие идва след дългогодишни проблеми със собствеността на основните активи на летището, което възпрепятстваше инвестициите и развитието му.

През последните години Летище Пловдив функционира на загуба и премина през множество промени в ръководството. Също така, бяха направени два неуспешни опита за концесионирането му. В момента летището обслужва две нискотарифни авиокомпании с полети до Лондон, както и чартърни полети до Тел Авив и турския курорт Анталия.

От Министерството на транспорта заявяват, че предстои да се вземе най-доброто решение за бъдещото развитие на "Летище Пловдив" ЕАД, като не изключват възможността отново да бъде обявена процедура за концесиониране.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара