Снимка-интернет Actualno.com

Според Евгений Кънев, много семейни фирми в България се принуждават да продават бизнесите си поради настъпилата технологична революция. Тази революция е довела до нов тип сделки в страната. Хора, които са в по-зряла възраст, над 45-50 години, и вече не могат да се конкурират успешно в съвременната среда, предпочитат да продадат своите фирми, отбелязва той.

Тези фирми са предимно семейни предприятия, където собственикът е на възраст 50+ и не вижда бъдеще за бизнеса след себе си. Най-често се засягат сектори като машиностроенето и производството на потребителски стоки. Това са сектори, които са били активно свързани с приватизацията преди 20 години, и сега собствениците им желаят да напуснат пазара.

Кънев счита, че много предприемачи не успяват да останат конкурентоспособни в новата технологична обстановка и затова се налага да продават бизнеса си.

Относно сделките в страната, преди войната в Украйна имаше много активност на пазара на сливания и придобивания. Очакванията бяха свързани с промени в логистиката и други промени, свързани с изкуствения интелект, информационни технологии и биотехнологии. Въпреки това, началото на войната доведе до увеличаване на лихвите, което оскъпи много сделките и намали активността на пазара.

Според Кънев, много инвеститори в момента чакат, когато лихвите спаднат, за да ускорят сделките. Въз основа на оценката му, предприемачите влагат малко собствен капитал, поради неизвестността за посоката на лихвите, като резултатът е изчакване на пазара.

Относно политическата обстановка, войната в Украйна и политическата нестабилност в България също спъват сделките. Кънев отбелязва, че войната променя пазарите и в страната, като България се представя с относителна стабилност в сравнение с някои страни с развита демокрация. Освен това, кредитните агенции подобряват рейтинга на България, но е важно да се отбележи, че съществува вътрешна крехкост в страната.

Накрая, Кънев обръща внимание, че фирмите, които зависят от външни пазари, се развиват по-добре, тъй като не са толкова зависими от вътрешните пазари и политиката. Той счита, че ситуацията ще се подобри постепенно, дори и за фирмите, които са свързани с германския пазар.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара