
Есен 2025 г. донесе сериозен скок в цените на зеленчуците в Пазарджик – средно с 30% спрямо миналата година, съобщава „Марица“. На пазара чушките се търгуват между 2.50 и 3 лв., камбите – по 4 лв., а зелето достига 2 лв. за килограм. Цените на морковите, карфиола и цвеклото също вървят нагоре, което оскъпява приготвянето на домашна зимнина.
Въпреки това много хора, като Мария Костуркова, остават верни на традицията. По нейните изчисления, едно бурканче домашна лютеница тази година ще струва около 7 лева, но „по-вкусно от домашното няма“.
Търговците на пазара твърдят, че са производители, но част от стоката идва от борсата в село Огняново, където цените са по-ниски. За разлика от свежите зеленчуци, скок при готовите консерви в магазините не се очаква, макар и бурканите и капачките също да поскъпват.
Така спорът „домашно срещу купешко“ отново остава отворен – между традицията и практичността.
Информация и Снимка : Марица.бг
Публикувай коментар