На предстоящата годишнина от рождението на великия български композитор Панчо Владигеров, в Пазарджик ще се проведе концерт, където ще звучат някои от неговите най-емблематични произведения. Това е част от серията концерти, представени от Мартина Табакова на пиано, Стоимен Пеев на цигулка и Атанас Кръстев на виолончело, според съобщение от Община Пазарджик.

През 2024 година се навършват 125 години от рождението на Владигеров, и три талантливи изпълнители решават да направят турне в България с негови значими произведения. Концертите започват в Пазарджик на 12 март и продължават в Шумен, Габрово и Хасково. Те включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, написано още когато той е бил на 17 години, както и други известни произведения като "Песен" за цигулка и пиано, 3 пиеси за пиано и Българска концертна фантазия оп.35 за виолончело и пиано.

В допълнение към градовете в България, триото ще изнесе концерт и в София. Събитието е организирано от Къща-музей Панчо Владигеров с идеята да възстанови програмата на концерт от 26 юни 1941 година, когато самият Владигеров е свирел. Билети за концерта могат да бъдат закупени предварително. Изпълнителите - Стоимен Пеев, Атанас Кръстев и Мартина Табакова, са носители на престижни награди и добре познати на българската публика.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара