Снимка: Национален фолклорен събор "Св. Константин" град Пещера/Фейсбук

Над хиляда изпълнители от цялата страна ще участват в Националния фолклорен събор „Свети Константин 2024“, съобщи директорът на събора Руса Каврошилова. Той ще се проведе за осми път на открита сцена в курортното селце над Пещера.

Десетки участници са подали своите заявки и ще се състезават в два последователни дни, на 26 и 27 юли. Най-добре представилите се ще получат награди, присъдени от жури, включващо музикален фолклорист, хореограф и етнограф.

Конкурсната програма ще започне на 27 юли в 9:30 ч. Официалното откриване на събора е насрочено за 11:30 ч.

 Програмата ще продължи до 18:30 ч., когато на сцената ще излезе Николай Учкунов. В 19:30 ч. ще има музикален поздрав от гайдарски състав „Войводите“. След награждаването на призьорите ще започне Хоротека „Да тропнем на открито на Дългата поляна“ с открит урок по български народни танци от д-р Драгомир Йорданов. В 20:40 ч. ще има концерт на Николай Славеев, а в 22:00 ч. ще пее Селина. Кметът на общината Йордан Младенов ще запали традиционния летен огън.

На 28 юли ще продължи конкурсната програма, а награждаването на лауреатите и обявяването на спечелените награди ще е в 16:00 ч.

Фестивалът цели да представи фолклорните традиции на България, да съдейства за културен обмен между общините и ансамблите, да популяризира българския фолклор и да организира съпътстващи тематични прояви.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара