Снимка-интернет 24 часа

Най-строгият православен пост започва днес и приключва на 4-ти май, след което на 5-ти май отбелязваме Възкресение Христово. 

За тези, които решат да го спазват, това означава отказ от месо, млечни продукти, яйца, шоколад, алкохол и цигари. Най-строгите следват каноните и дори не ядат бял хляб. 

Постът включва и други ограничения, като забрана за светски изяви като сватби и кръщения, посещения на ресторанти и забавления като гледане на телевизия и кино. 

Постът цели да ни напомни, че освен тялото, ние имаме и дух, който трябва да се връща към своя създател чрез молитва и размишления за нашия живот. Храната е само част от ограниченията, като истинският пост включва и усилия за изчистване на душата, като сдържане на злото, укротяване на гнева и смирение.

По време на постите, храната включва черен хляб, гъби, орехи, каши, риба на Благовещение и Цветница, с варена пшеница в Чистия понеделник и сухоежба на определени дни от седмицата. 

Постът не е само за отказ от определени храни, а преди всичко цели да ни насочи към духовно извисяване и пречистване на душата.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара