В цяла България тази неделя (14 април 2024 г.) ще се проведат протести, организирани от инициативни комитети, против предложенията за изменение на Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на териториите. В рамките на тези протести входът към Чепинското дефиле при Варвара ще бъде мястото на протеста при нас, като началният час е определен за 16 часа.

Сред основните съобщения на подкрепителите на недоволството са:

Отхвърлянето на предложенията за изменение на законите в полза на частните инвеститори, което предполага изцяло насочване към тяхната полза без вземане предвид на мнението на засегнатите министерства, граждани и организации.

Отказ от продължаване на валидността на решенията на РИОСВ за безкрайен период, като се отбележи, че след 15 години човек може да се изненада от недопустими застрашения за околната среда, поради добив на ресурси в близост до жилището си, което не би било ясно при построяването му.

Искане за повишена степен на защита на здравето и околната среда, включително несъгласие със съкращаването на инстанциите за обжалване на решенията по ОВОС.

Противопоставяне на предоставянето на правомощия на областните управители и министри да вземат решения, които могат да променят общите устройствени планове на общините, като се отбелязва, че това може да влоши екологичната ситуация и да застраши земеделските земи, горите и защитените зони.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара