"Национална електрическа компания" ЕАД (НЕК) стартира мащабен проект за модернизация на ПАВЕЦ "Чаира", най-голямата помпено-акумулираща водноелектрическа централа в региона. Обществената поръчка, обявена от НЕК, предвижда пълна подмяна на два основни хидроагрегата – ХА1 и ХА4, включваща доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на ново оборудване. Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

Съоръженията, които досега се използваха в ПАВЕЦ "Чаира", са силно амортизирани, което прави наложителна тяхната подмяна. Според НЕК, най-доброто дългосрочно решение е изграждането на нови агрегати с модерни технологии, които ще осигурят устойчивостта и ефективността на електроенергийната система на страната.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов подчерта, че проектът ще допринесе за дългосрочната стабилност на централата и ще подобри управлението на системата. Модернизацията ще подпомогне и интеграцията на възобновяеми енергийни източници, което е ключово за постигане на декарбонизационните цели на страната.

Обхват на поръчката и срокове
Поръчката включва не само доставката и монтаж на новите генератори и турбини, но и проектиране, демонтаж на старото оборудване, настройки и изпитвания, обучение на персонала и гаранционно обслужване. Прогнозната стойност на проекта е 220 526 890 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е 42 месеца. Крайният срок за подаване на оферти е 15 ноември 2024 г.

С модернизацията на хидроагрегатите ПАВЕЦ "Чаира" ще продължи да играе ключова роля в стабилизирането и балансирането на електроенергийната система на България.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара