На 6 декември Българската православна църква отбелязва деня на Свети Николай Мирликийски Чудотворец – един от най-почитаните светци у нас. Роден през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия, той става архиепископ по времето на Константин Велики и участва в Първия вселенски събор в Никея. Името му остава свързано най-вече с чудесата, чрез които спасява моряци и кораби от гибел.

Традиции и обреди на Никулден

В българските народни вярвания Свети Никола е господар на водите – морета, реки и езера, и закрилник на рибарите и мореплавателите. На този ден, за да бъде умилостивен светецът, корабите спират, а семействата се събират на празнична трапеза.

Най-важното ястие е рибата, най-често шаран, който според легендата веднъж спасил Свети Никола, като той използвал рибата, за да запуши пробойна в лодката си. Оттогава на празника се приготвя рибник – пълнен шаран с ориз, булгур, орехи, стафиди и подправки, увит и изпечен в тесто. Обредните хлябове и рибникът се освещават, а част от тях се раздава на близки и съседи.

Костите от шарана се пазят – вярва се, че носят благополучие. Особено ценна е костта от главата, която прилича на кръст и се използва като лек срещу болести и уроки.

На трапезата задължително присъстват и постни ястия – варена царевица, жито, боб, чушки и постни сърми.

Поверия и символика

С Никулден са свързани множество поверия – например люспите на рибата не трябва да падат на земята, а нова лодка се освещава с икона на светеца, за да бъде защитена от бури.

Именници на празника

На този ден празнуват всички, носещи името Николай и неговите производни: Никола, Николета, Николина, Никол, Нина, Ненко, Нено, Кольо, Колчо и много други.

Никулден е празник на семейството, на надеждата и на силата на традициите, които продължават да се предават от поколение на поколение.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара