НИМХ обяви жълт код за жеги и гръмотевични бури в цялата страна

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт код за опасно време, включващ високи температури и гръмотевични бури в почти цялата страна. Предупрежденията са в сила за различни области, като жълтият код за валежи и гръмотевични бури обхваща десет региона, а жълт код за горещо време е обявен в други дванадесет области.

Области с жълт код за валежи и гръмотевични бури
В следните области е обявен жълт код за валежи и гръмотевични бури:

Видин
София-област
Монтана
Ловеч
Враца
Габрово
Велико Търново
Шумен
Пловдив
Търговище


Тези области се очаква да бъдат засегнати от интензивни валежи и гръмотевични бури, което може да доведе до локални наводнения и затруднения в транспорта.

Области с жълт код за горещо време
Жълт код за горещо време е обявен за следните области:

Благоевград
Пазарджик
Пловдив
Стара Загора
Смолян
Кърджали
Хасково
Ямбол
Сливен
Бургас
Варна
Добрич


Тези региони ще бъдат засегнати от високи температури, които могат да представляват риск за здравето на хората, особено за възрастните и децата. Жителите на тези области се съветват да избягват продължителното излагане на слънце и да се хидратират добре.

Препоръки към гражданите


НИМХ съветва гражданите да бъдат внимателни и да следят актуалната метеорологична обстановка. При възможност, хората трябва да избягват ненужните пътувания и да останат в безопасни места по време на бурите. Важно е да се следят предупрежденията и да се вземат необходимите предпазни мерки за защита от жегите, като се носи лека и светла облекло и се пие достатъчно вода.

Тази метеорологична обстановка изисква внимание и отговорност от страна на всички, за да се избегнат инциденти и здравословни проблеми. НИМХ продължава да следи ситуацията и ще предоставя актуална информация за времето.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара