Снимка-интернет Телемедия

Избирателната активност в България към 13:00 часа днес е 15.6 %, сочат данните на агенцията "Галъп интернешънъл болкан". Това е лек спад в сравнение със същия период миналата година, когато избирателната активност е била 18 % на 2 април.

Юлиана Гальова от агенцията коментира резултатите, подчертавайки, че настоящата избирателна активност е по-ниска в сравнение с миналата година за Народното събрание. Въпреки това, по отношение на избирателната активност за Европейския парламент, данните показват, че към 14:00 часа днес активността е 16.2 %, което е много близко до тази, регистрирана през 2019 година, когато тя е била около 16 %.

Гальова добави, че до момента са гласували предимно по-възрастни хора от по-малките населени места и селата. Тази тенденция показва, че възрастните хора остават по-ангажирани в изборния процес, особено в селските райони, където избирателната активност традиционно е по-висока.

Настоящите данни показват важността на демографските фактори и регионалните различия в избирателната активност. Те също така подчертават нуждата от стимулиране на по-активно участие сред младите хора и градските избиратели, за да се гарантира по-висока обща избирателна активност в бъдеще.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара