Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс А. Робинсън са тазгодишните носители на Нобеловата награда за икономика. Снимка Медиапол

Трима изтъкнати учени бяха удостоени с Нобелова награда за икономически науки за 2024 г. за техните изследвания върху влиянието на институциите върху благоденствието на обществата, съобщи Кралската шведска академия на науките. Лауреатите тази година са Дарон Аджемоглу и Саймън Джонсън от Масачузетския технологичен институт и Джеймс А. Робинсън от Чикагския университет.

Изследванията на триото са съсредоточени върху историческите корени на неравенството в просперитета на различни държави и ролята на обществените институции в този процес. Според Нобеловия комитет учените показват как "общества с лошо върховенство на закона и институции, които експлоатират населението, не генерират растеж или промяна към по-добро".

Историческите примери, свързани с колонизацията, са основен фокус в тяхната работа. Когато европейците завладяват големи части от света, те променят институциите в колонизираните общества. На много места тези промени водят до експлоатация на местното население, но на други места поставят основите на по-приобщаващи политически и икономически системи.

Основен извод от техните изследвания е, че държавите, които развиват "приобщаващи институции" — насърчаващи участие и защита на правата на всички граждани — постигат дългосрочен просперитет. Обратно, тези, които изграждат "екстрактивни институции", концентриращи власт и ресурси в ръцете на малцина, страдат от слаб икономически растеж.

Нобеловият комитет подчерта, че тези открития помагат да се обяснят различията в икономическото развитие на страните по света. Наградата е на стойност 10 милиона шведски крони (около 900 000 долара), които тримата лауреати ще си поделят.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара