Снимка-интернет Телемедия

Областният управител Валентина Кайтазова проведе консултации с парламентарно представените политически партии и коалиции относно състава на Районната избирателна комисия (РИК) за Пазарджик. Тази комисия трябва да управлява предстоящите избори за членове на Европейския парламент от България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

Управителката благодари на представителите на партиите за участието им и цитира решението на ЦИК от 9 април 2024 г. Според него съставът на РИК за райони с до 9 мандата, включително и 13-тия избирателен район в Пазарджик, трябва да е от 13 членове, включително председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели и секретар. Съотношението на членовете на РИК следва да се определи според партийната принадлежност на коалициите и партиите, които са представени в парламента. За председател на РИК Пазарджик бяха направени три предложения от Коалиция "ГЕРБ-СДС", Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" и партия "Възраждане".

За заместник-председателски места бяха предложени двама кандидати от Коалиция "БСП за България" и ПП "Има такъв народ". За секретар на РИК Пазарджик беше предложен един кандидат от партия "ДПС".

По време на консултациите се установи, че броят на предложените кандидати не надвишава допустимия за състава на РИК. Областният управител призова партиите да потвърдят предложенията си или да ги променят с цел постигане на съгласие. Въпреки това, след обсъждане, партиите не успяха да постигнат съгласие относно ръководството на РИК-Пазарджик.

Следващата стъпка е главният секретар на областната администрация Пазарджик да представи в ЦИК протокол от проведените консултации и предложенията на партиите и коалициите. ЦИК ще определи състава на РИК-Пазарджик със свое решение до 19 април 2024 г.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара