Заместник-кметът на Пазарджик Таня Колчакова-Янева проведе продуктивна среща с представители на местните читалища, по време на която бяха обсъдени основни проблеми и възможности за развитие. Основният акцент бе поставен върху технологичните затруднения, пред които са изправени читалищата, както и необходимостта от подкрепа при подготовката на проекти за финансиране.

Технологични предизвикателства пред читалищата
Един от основните проблеми, които изпитват всички читалища в Пазарджик, е свързан с осигуряването на адекватна технологична среда – компютри, принтери, мултимедия и други необходими устройства за тяхната дейност. Липсата на достатъчно финансови средства често възпрепятства осъвременяването на наличната техника.

„От самото начало на нашата работа ние се стараем да осигурим необходимите средства чрез общинския бюджет, национални и европейски програми, фондации и спонсори“, сподели Таня Колчакова-Янева. В момента Министерството на културата отпуска над 2 милиона лева за подпомагане на читалищата в страната, като част от тези средства могат да бъдат получени и от 35-те читалища в Пазарджик.

Подкрепа при подготовка на проекти
Една от основните пречки за читалищата е трудността при писането на проекти, които да отговарят на изискванията за финансиране. За да помогне в този процес, общината организира среща, на която участва и Радка Енчева-Кочева от Регионалния информационно-консултантски център „Читалища“. По време на срещата бяха предоставени насоки за кандидатстване по програмата на Министерството на културата.

„Вярвам, че работата в екип ще даде не само по-голяма увереност на нашите читалищни ръководители, но и ще увеличи шансовете за успех на подадените проектни предложения“, коментира Колчакова-Янева.

До крайния срок всяко читалище ще получава последваща навременна подкрепа от общината, за да бъдат проектите издържани и добре аргументирани. Тази инициатива цели не само да подобри технологичната среда в читалищата, но и да даде възможност за развитие и устойчивост на културните институции в региона.

Заключение
Тази среща е важна стъпка към осигуряването на по-добри условия за работа на читалищата в Пазарджик. С подкрепата на общината и насоките за успешното кандидатстване по проекти, читалищата ще имат възможност да се модернизират и да продължат да играят ключова роля в културния живот на общността.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара