Снимка-интернет БТВ

Кметът на Пазарджик, Петър Куленски, обяви началото на нова кардинална реформа, насочена към подобряване на чистотата в града и околните села. След дългогодишни проблеми със сметоизвозването и поддръжката на чистотата, кметът призна, че въпреки усилията на новосъздадените "Зелени патрули", резултатите са далеч от желаните.

Проблемите със сегашните договори и липсата на ефективност
Основен проблем, според Куленски, са остарелите и неефективни договори със сметопочистващите фирми, които не само не отговарят на нуждите на общината, но и натоварват бюджета с прекомерни разходи. Кметът подчерта, че въпреки плащането на едни от най-високите данъци, услугите по сметопочистване не покриват стандартите за качество, които гражданите и администрацията очакват.

„Това не е нивото, което нашите граждани заслужават и което Община Пазарджик цели да постигне“, заяви той, подчертавайки, че основната цел на новата реформа е да се промени коренно системата за управление на отпадъците и да се подобри ефективността на почистването.

Създаване на ново общинско предприятие "Чистота"
Кметът Петър Куленски обяви, че след изтичането на сегашните договори с частните фирми, Община Пазарджик ще създаде ново общинско предприятие – ОП "Чистота". Според него, това ще позволи на общината не само да поеме пълен контрол над процесите по почистване, но и да увеличи значително качеството на услугите.

Тази мярка вече е доказано устойчива в много български и европейски градове“, заяви кметът, като добави, че новата структура ще позволи оптимизация на разходите, подобрен контрол и ежегодни инвестиции в модернизация на техниката и процесите.

Спестяване на средства и реинвестиране в общината
Чрез създаването на ОП "Чистота", Пазарджик ще спести значителни суми, които досега се изразходваха за ДДС и търговска печалба на частните фирми. По думите на кмета, тези средства, които представляват около 40% от общите разходи за сметопочистване, ще бъдат стратегически инвестирани в модерна техника, подмяна на контейнери и внедряване на иновации в управлението на отпадъците.

Особено внимание ще се обърне на рециклирането, като планът е приходите от него да се реинвестират обратно в общината, осигурявайки ползи за всички жители.

Нови стандарти от 2025 г.
В следващите дни администрацията ще внесе Наредба за общинските предприятия и устройствен правилник на новото предприятие "Чистота". Средствата за реформата ще бъдат включени в бюджета за 2025 г., като целта е новите стандарти да започнат да се прилагат още от следващата година.

Промяна в културата на чистота
Кметът на Пазарджик заяви, че администрацията няма да пести усилия, за да осигури чисти улици и обществени места за всички жители и гости на града. „Ние носим отговорност и ще продължим да работим, докато не изкореним културата на беззаконие, свързана с нерегламентираните сметища“, подчерта той, като добави, че нарушителите ще бъдат санкционирани безпристрастно.

Новата реформа представлява важна стъпка към по-чиста и поддържана община, която ще осигури устойчиво развитие и по-добро качество на живот за жителите на Пазарджик.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара