Снимка-интернет 24 часа

Общински съветници от Общинския съвет на Пазарджик отправиха писмо до кмета на града с искане за предприемане на неотложни мерки за подобряване на чистотата в общината. Те подчертават, че състоянието на чистота в Пазарджик и околните села е критично и дългогодишната практика на сметопочистване и сметоизвозване е неефективна. Настоява се за целенасочено използване на част от средствата, заделени за погасяване на задълженията на общината, за финансиране на мерки в тази насока.

Основни проблеми и предизвикателства
В писмото си съветниците отбелязват, че дейностите по сметосъбиране и почистване в момента не отговарят на нуждите на гражданите и не допринасят за необходимото ниво на екологичност. Основните проблеми, които се идентифицират, включват:

1.Недостатъчен брой и лошо състояние на съдовете за битови отпадъци – контейнерите често са препълнени, което води до образуване на локални сметища около тях.
2.Неадекватна организация на обслужване на контейнерите – липсва ефективен механизъм за своевременно извозване на отпадъците.
Неефективно почистване на улици и обществени зони – основно ръчно, без използването на модерна техника, отговаряща на съвременните екологични изисквания.
3.Наличие на големи локални сметища в селата – създаващи значителни екологични рискове.

Предложени мерки за подобрение
Общинските съветници предлагат поредица от мерки, които да се въведат в спешен порядък, за да се справят с критичното състояние на чистота в града и селата. Те включват:

1.Технологични решения за управление на процесите по сметосъбиране и сметоизвозване – въвеждане на географска информационна система за локация на съдовете, GPS контрол на транспортните средства, както и видеонаблюдение на зоните за сметосъбиране.
2.Закупуване на допълнителни съдове за отпадъци – снабдени с нивомери и GPS за ефективно управление.
3.Подобряване на обществените пространства – изграждане на ограждения около зоните с контейнери, за да се предотврати разпръскването на отпадъци.
4.Модернизация на почистването – закупуване на нови, съвременни машини за почистване на улици и обществени зони, както и замяна на старите кошчета с нови, отговарящи на актуалните стандарти.
5.Преобразуване на локалните сметища в селата – трансформиране на съществуващите сметища в точки за предварително сепариране на отпадъци, оборудвани с осветление, видеонаблюдение и електронни системи за контрол на достъпа.
 

Финансиране на мерките  
Във връзка с предложението на кмета на Пазарджик за ползването на кредит в размер на 19,5 милиона лева за покриване на стари задължения на общината, съветниците настояват част от тези средства да бъдат заделени за подобряване на чистотата и екологичната ситуация. Те подчертават, че тези мерки могат да бъдат приложени в кратки срокове и са в обхвата на възможностите на общината.

Заключение
Предлаганите мерки от общинските съветници имат за цел устойчиво подобряване на състоянието на чистота и управление на отпадъците в Пазарджик. Те вярват, че с въвеждането на модерни технологии и по-добра организация, общината ще може ефективно да управлява процесите на сметосъбиране и поддържане на чистотата, както и да осигури по-здравословна и чиста среда за своите граждани.

Подписали предложението
Сред подписалите предложението общински съветници са: 

Найден Шопов

Чавдар Чавдаров

Ангел Василев

Николай Пъндезов

Трендафил Величков

Иван Стоянов

Йордан Кожухаров

Валери Вълков

Борис Владов

Васил Янков

Елисавета Георгиева

Стоян Самунев

Нона Загорска

Вержин Хугасян

Лиляна Мърхова-Присадникова

Тодорка Христова

Лазар Попов

Десислава Георгиева

Иван Папазов

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара