Снимка-интернет Марица

Общинските съветници на Пазарджик одобриха рамков договор за сътрудничество между Община Пазарджик и Тракийски университет – Стара Загора. Това е второто висше учебно заведение, което ще започне подготовка на бакалаври и магистри в Пазарджик, след Медицински университет – Пловдив.

Специалности и Нови Възможности
В предварителните разговори между Общината и ръководството на Тракийския университет бе уточнено, че медицински специалности вече се предлагат в Пазарджик от Пловдивския университет, и тези специалности няма да се дублират. След направено предварително проучване, Тракийският университет изрази готовност да започне обучение по няколко икономически специалности още от тази учебна година. Те включват:

Аграрна икономика и търговия

Местни финанси

Регионална икономика и управление

Директорът на дирекция „Образование и култура“ в община Пазарджик, Весела Тодорова, увери, че на база на рамковото споразумение ще могат да се обсъдят и други специалности за бъдещо обучение.

Подкрепа и Бъдещи Инициативи
Общинският съветник Димитър Петков предложи ръководството на Община Пазарджик да обмисли отпускане на стипендии, за да задържи младите специалисти в града. Кметът, в отговор на съветника Румен Димитров, обясни, че материалната база е осигурена, а при започване на обучение по аграрни специалности ще може да се ползва и базата на ПГ „Царица Йоанна“.

Единодушна Подкрепа
Подкрепа за сътрудничеството изрази и председателят на Сдружението на предприемачите Иван Неделчев, който присъстваше в пленарната зала. Всички съветници гласуваха единодушно „ЗА“ подписването на рамковото споразумение, което отваря нови възможности за образование и развитие в Пазарджик.

Това сътрудничество обещава да обогати образователния ландшафт на града и да предостави на младите хора в региона нови перспективи за кариерно развитие.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара