С началото на новата учебна година всички образователни институции в Пазарджишка област са напълно подготвени да посрещнат учениците, съобщиха от Регионалното управление на образованието (РУО) – Пазарджик. Това включва 110 училища, 2 Центъра за специална образователна подкрепа (ЦСОП), 6 Центъра за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР), Средношколското общежитие, ЦПЛР-Кариерен център, Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО), както и 58 детски градини, от които 57 държавни и 1 частна.

Основни аспекти на подготовката
По показателите, зададени от Министерството на образованието и науката (МОН), всички образователни институции са заявили готовност. Те включват осигуряване на достатъчно педагогически специалисти, обезпеченост с медицински персонал, както и пълна подготовка за предстоящия отоплителен сезон. Също така, учебните материали като познавателни книжки, учебници и учебни комплекти вече са доставени в срок до всички училища и детски градини в областта.

Очакваният брой на първокласниците
През новата учебна година в област Пазарджик се очаква 2150 деца да прекрачат прага на училището за първи път. Това е значителен брой ученици, за които образователните институции са подготвили всички необходими условия за успешен старт.

Ремонтни дейности и подобрения
В 17 училища на територията на областта все още се извършват довършителни ремонтни дейности. Те включват боядисване на коридори, класни стаи и санитарни помещения, обновяване на спортни съоръжения, изграждане на рампи за достъпна архитектурна среда и други. Директорите уверяват, че ремонтите ще приключат навреме за началото на учебната година.

Изграждане на нови физкултурни салони
Част от Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони за периода 2024-2026 г., ръководена от МОН, включва изграждането на нови физкултурни салони в няколко училища в област Пазарджик. Сред тях са НУ „Васил Друмев” и НУ „Васил Левски” в Пазарджик, както и ОУ „Отец Паисий” в село Говедаре. Физкултурни салони се строят също в ОУ „Проф. Ив. Батаклиев” в Пазарджик и СУ „Нешо Бончев” в Панагюрище.

Визия за новата учебна година
От РУО-Пазарджик заявиха, че предстоящата учебна година ще бъде изпълнена с много задачи и предизвикателства. Основната цел е продължаване на прилагането на образователните политики, насърчаване на иновациите и подкрепа на учителите в тяхната ежедневна работа. Освен това, ще се акцентира върху безопасността и благосъстоянието на учениците, както и създаването на приобщаваща среда, която цени многообразието и насърчава личностното развитие на всеки ученик.

"Желаем на всички здрава, успешна и ползотворна нова учебна година", коментираха от РУО-Пазарджик, изразявайки оптимизъм за бъдещите успехи на образователната система в региона.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара