Кметът на община Пазарджик Петър Куленски проведе извънредна пресконференция относно проблема със сметопочистването и сключените договори от предишното ръководство, водено от Тодор Попов.

На пресконференцията стана ясно, че общината дължи на дружеството, което отговаря за преработката на отпадъците, 6 милиона лева като неустойка по договор от 2020 година. Това се дължи на клауза в договора, според която общината трябва да плаща по 115 000 лева на ден в случай на неустойка. Заради четиримесечно просрочие (юли-октомври 2023 г.), натрупаната сума е достигнала 6 милиона лева. Общината е уведомена за това чрез искова молба.

През началото на 2022 година общината е завела иск срещу дружеството пред арбитражния съд. Дружеството дължи на общината разходи в размер на 1 729 000 лева.

Петър Куленски постави няколко ключови въпроса:

  • Кой е подписал договора с неустойка от 115 000 лева на ден през 2020 година?
  • Кой не е платил по този договор 4 месеца, за да се натрупа сумата от 6 милиона лева?
  • Кой е подписал анекса през 2021 година, който променя клаузата за разглеждане на спорове от български съд към арбитражен съд с окончателно решение?
  • Има ли връзка между хората и фирмите, участващи в договора?
    Случайно ли е, че искът към община Пазарджик се предявява точно сега?
  • Кметът Куленски увери, че общината ще се защитава юридически по най-добрия начин и че публичният интерес ще бъде защитен.

Община Пазарджик има 14-дневен срок след връчването на исковата молба, за да сезира арбитражния съд, чието решение ще бъде окончателно.

PZ News
PZ News
Редактор

4 Коментара

Публикувай коментар

4 коментара