С настъпването на ноември, християните започват да се подготвят за Коледните празници и за съпътстващото ги духовно пречистване — Коледния пост. Този период на въздържание и размисъл, който започва на 15 ноември и завършва на 24 декември, продължава четиридесет дни и е втори по продължителност след Великденския пост.

Коледният пост не е толкова строг като Великия и Богородичния, но има своите правила. В дните от първата седмица и в периода от 20 до 24 декември се консумира растителна храна с олио. През останалите дни (освен сряда и петък) са позволени и някои морски дарове като миди и октоподи. На специални празници като Въведение Богородично (21 ноември) и Никулден (6 декември) традицията позволява консумация на риба.

Началото на поста се отбелязва със заговезни – ритуал на опрощение и символична последна трапеза с блажна храна. По време на поста, християните се подготвят за изповед и свето Причастие, като някои адаптират строгостта на въздържанието според здравословното си състояние и съветите на духовниците си.

Коледният пост е не само период на въздържание, но и време за размисъл, смирение и духовна подготовка за празника на Христовото Рождество.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара