Снимка-интернет Телемедия

На 15 ноември започват 40-дневните Коледни, или Рождественски, пости, които продължават до 24 декември – Бъдни вечер. Това е вторият по продължителност пост след Великия и се смята за по-лек, подобен на Апостолския. Нарича се още Малка четиридесетница и е известен като „Четиридесетница на апостол Филип“, тъй като започва непосредствено след неговия ден.

По време на поста християните се въздържат от блажна храна и се хранят основно с растителни продукти. В определени периоди е разрешена и риба – най-вече между 23 ноември и 19 декември, с изключение на сряда и петък, когато се спазва строг пост. Последните пет дни преди Бъдни вечер отново са със строги ограничения. На 25 декември постът приключва и се преминава към традиционната коледна трапеза.

За да се осигури достатъчен прием на белтъчини, постещите могат да включват в менюто си бобови култури, пълнозърнести храни, соеви продукти, ядки, семена, както и разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци. Разрешени в определени дни са рибите с високо съдържание на белтъчини – като риба тон, скумрия, херинга, пъстърва – както и някои морски дарове.

От спазването на постите са освободени малки деца, бременни жени, възрастни и болни хора. В периода на постите се ограничават и венчавките.

На 15 ноември православната църква почита и Свети мъченици Гурий, Самон и Авив – ранни християнски мъченици от град Едеса, чиито твърдост и жертвоготовност остават пример за вярващите.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара