Снимка-интернет Знаме

На 5 октомври в църквата „Свето Възнесение Господне“ в село Юнаците се състоя дългоочаквано събитие за местната общност – въдворяването на новия свещеник отец Николай Ненов. Камбанен звън оповести началото на този важен момент за селото, с което миряните бяха поканени да се съберат в храма за утринната литургия и тържествения ритуал.

Отец Николай – новият духовен водач
Отец Николай Ненов поема службата от своя баща – отец Кръстьо Ненов, който временно изпълняваше длъжността след кончината на предишния свещеник отец Лазар. Отец Кръстьо беше натоварен със служба в няколко храма в околията, което затрудняваше редовното му присъствие в селската църква. Това, в комбинация с липсата на постоянен свещеник, накара част от жителите на Юнаците да се отучат да посещават Божия дом. С въдворяването на новия духовен водач се възражда надеждата за редовни служби и обновление на религиозния живот в селото.

Въдворителният ритуал
Ритуалът по въдворяването на новия свещеник започна в 8:00 часа с утринната литургия. Важното поръчение на пловдивския митрополит Николай беше изпълнено от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия – свещеноиконом Боян Кочев. Отец Боян беше посрещнат с радост от селяните и почетен с цветя. Сред присъстващите бяха кметът на селото Стоян Кузев и много от местните жители.

Пред дверите на църквата отец Боян извърши ритуала на въдворяването, като въведе отец Николай в храма. Той символично му предаде ключовете на църквата и материалното и духовно владение на Божия дом, пожелавайки му да служи с добросърдечие и усърдие на своите енориаши.

Молитвено единство и духовно обновление
В церемонията участие взе и досегашният председател на Църковното настоятелство, отец Кръстьо Ненов, както и други свещеници от околията. Тримата духовници – отец Николай, отец Кръстьо и отец Боян – отслужиха заедно утренята и Божествената литургия, демонстрирайки братска любов и единомислие.

Молитвено участие в празника взе и отец Хрисант Хитов от храма „Св. св. Константин и Елена“ в Пазарджик, който се включи в богослужебните песнопения и допринесе за тържествеността на момента.

Заключение
Въдворяването на отец Николай Ненов като нов свещеник на църквата „Свето Възнесение Господне“ е значимо събитие за селото. Миряните от Юнаците с радост приеха новината, че ще имат свещеник, който ще се грижи само за техния храм, с надежда за възраждане на духовния живот и редовни богослужения. Службата на отец Николай започва със символичен акт на предаване на отговорността за храма, но истинската работа предстои – да укрепи вярата и единството на своята енория.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара