Снимка: GP Group

Панагюрище е на път да реши проблема с недостига на питейна вода, който обикновено се влошава през лятото. След няколко десетилетия от началото на строителството на язовир "Луда Яна", той е почти завършен и ще бъде пуснат в експлоатация скоро. Очаква се през септември да започне завиряването на язовира, след което ще се източи и ще се тества пречиствателната станция на Панагюрище.

Паралелно с това ще се укрепи коритото на река Луда Яна и ще се подмени компрометираната водопроводна мрежа.

Язовир "Луда Яна" е най-чаканият в Панагюрище, чието строителство започна през 1986 година, но бе спряно през 2000 година, след като бяха изградени част от стената и няколко съоръжения. Последва застой от 16 години, през които съоръженията се влошиха и частично изградената стена се наложи да бъде укрепена. В края на 2020 година държавата пое финансирането и строителството бе подновено в началото на 2021 година. Кметът на Панагюрище, Желязко Гагов, е оптимист и очаква язовирът да започне да доставя питейна вода през следващата година.

Язовирът ще осигурява вода за Панагюрище и седемте села в общината, както и за големите предприятия в района. Ще се доставя вода и към Пазарджик и Стрелча, като над 45 хиляди домакинства ще получават чиста питейна вода.

За да се осигури здрава водопреносна система, е необходима спешна подмяна на компрометираните тръби, особено в селата. Докато тези дейности не завършат, части от Панагюрище и околните села ще продължат да имат проблеми с водоснабдяването през лятото.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара