Снимка-интернет БЛИЦ

Нотариусът и неговата група са придобили  имоти на стойност 50 милиона лева! Миналата седмица, Мартин Божанов – известен като Нотариусът, е убит, но преди това е бил активен в придобиването на стотици желани имоти в София и провинцията, общата им стойност превишава 50 милиона лева, чрез различни манипулации през годините на неговата престъпна кариера, съобщава Safenews.bg.
Брокерът на 51 години, който има влияние в съдебната система, е бил задържан в престъпната дейност за кражба на имоти и последващата им продажба. Той е бил свързан с влиятелен престъпен синдикат, който оперира в тази област.


Една от неговите последни големи измами е свързана с парцел на кръстовището на "Симеоновско шосе" в София. Божанов е манипулирал с документи, за да придобие този имот още през 2014 година. Интересно е, че след като придобие контрол върху него, той го продава на двама различни клиенти. 

През 2019 година, за само три месеца, собствениците на две строителни дружества са платили по един милион евро на Божанов, за да придобият терена и да изградят жилищен комплекс върху него. Въпреки че върху собствеността на спорния терен все още има досъдебно производство, Мартин Нотариусът е разпитван само като свидетел, а не като обвиняем.


Въпреки че е свързан с кражбата на голям брой недвижими имоти, Божанов рядко е подписвал документи, които биха го уличили в измамни схеми. Според криминалисти, в началото на неговата криминална кариера в областта на имотната мафия, той е действал като дясната ръка на своя чичо – известният и осъден нотариус Слави Крашевски. 

С времето той е успял да създаде своя собствена криминална мрежа за кражба на имоти и отмиване на парите след тяхната продажба.


Членове на бандата на Нотариусът включват действащи полицаи като Петър Илиев, Мирослав Иванов и Станимир Манолов. Въпреки че са имали сигнали относно тяхната участие в имотни измами още през 2018 година, те така и не са били обект на разследване от страна на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР. В началото на седмицата, няколко дни след убийството на Мартин Нотариусът, началникът на "Вътрешна сигурност" Георги Георгиев е бил уволнен по искане на шефа на МВР Калин Стоянов.


Неофициално се твърди, че Георгиев е бил уволнен заради сигнали, постъпили от неговата дирекция, относно тримата полицаи Петър Илиев, Мирослав Иванов и Станимир Манолов. Според информация членът от "Икономическа полиция" Петър Илиев е бил кум на сватбата на Мартин Нотариусът с първата му съпруга Адриана. Той също е бил обвинен като съучастник в извършването и прикриването на кражби на над 10 имота чрез фалшиви пълномощия.


Хора, които са били включени в бандата на Мартин Нотариусът, твърдят, че в нея участват и други ключови фигури като неговият шофьор Славчо Йорданов – наричан "Слави Свинята" и брокера на недвижими имоти Петър Ангелов – наричан "Пипо". Над 20 имота са придобити на името на последния чрез измами, осъществени от Божанов през последното десетилетие.

След смъртта на генерал Тонев, Мартин Нотариуса успява да изиграе ключова роля в делото за конфискация на имотите на генерала и наследниците му. Представителите на КПКОНПИ не включват терена на ул. "Раковска" №199 в делото за конфискация на имотите на генерал Тонев и наследниците му. Подозира се, че това е по заслуга на Мартин Нотариуса, който изиграва ролята си добре и постига оправдателна присъда за професор Мирослава Кадурина, с която той е имал дългогодишна връзка.


В момента върху терена на ул. "Раковска" №199, който е бил купен от генерал Тонев и наследен от вдовицата му Величка, се строи 5-етажна жилищна кооперация. Това се случва без поставяне на информационна табела за строежа, което е в разрез със закона.


Мартин Нотариуса започва своите имотни измами между 2001 и 2005 година, докато работи в нотариалната кантора на своя чичо Слави Крашевски. През този период над 10 апартамента са прехвърлени на негово име. Тези сделки впоследствие са разкрити като фалшиви, когато той е арестуван за над 60 случая на измами. Сред жертвите на Мартин Нотариуса са пенсионер, който губи своя апартамент в центъра на София, и жена с онкологично заболяване.
Дори и собствената му леля Илка, сестра на дядото му, е жертва на Мартин Нотариуса. През 2004 година нейният дом е продаден без нейното съгласие, като във фалшивите документи е записано, че тя и синът й дават право на Мартин Нотариуса да продаде дома им на себе си. Тези сделки също са регистрирани при нотариус Слави Крашевски.


След ареста на скандалния нотариус Крашевски, Мартин Божанов поема напълно бизнеса с имотни измами, като вече не записва себе си като собственик на придобитите с измама имоти, а ги регистрира на имената на други лица. Той използва двама адвоката и серия от фирми, регистрирани в столичния квартал "Княжево", за да увеличи печалбата си от нелегалните си дейности.

PZ News
PZ News
Редактор

1 Коментара

Публикувай коментар

1 коментара