На 16 юни 2024 г., земетресение с магнитуд 4,3 по Рихтер разтърси района на Пловдив и други градове в Горнотракийската низина. Епицентърът на труса се намира на 16 километра югоизточно от Пловдив и на 2 километра северно от Асеновград. Трусът бе усетен на високи етажи като силно хоризонтално люлеене.

Земетресението бе регистрирано и в Стара Загора, Хасково, Пазарджик, както и в други градове в региона. Веднага след труса бе изпратено предупреждение на всички смартфони в засегнатите области, за да информира жителите за ситуацията.

Свидетелски разкази от Пловдив и други градове описват силата на земетресението:

„Друсна яко, чу се силно бучене“, написа стресната жителка на Пловдив.

„И в Стара Загора го усетихме“, споделя друг жител.

От Хасково разказват, че земетресението е продължило около 10 секунди и усещането е било доста силно. Някои жители описват първоначално усещане за пропадане, последвано от люлеене. В Димитровград на високите етажи също са усетили разклащане на осветителни тела и съобщават за силен звук.

Интересен коментар в социалните мрежи подчертава, че всички земетресения в последната година идват от едно и също място, като някои жители спекулират за възможна връзка с близката база на НАТО.

В района на епицентъра хората съобщават за силен звук по време на труса. Краси Йоргов, жител на района, завършва с думите: „Бог с вас“.

Това събитие подчертава значимостта на бързата и точна информация при природни бедствия и нуждата от поддържане на готовност за подобни ситуации. Очакват се допълнителни подробности и анализи от специалистите.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара