Снимка-интернет Телемедия

Големият пожар край Априлци е локализиран и овладян, като в момента се гасят различни огнища, основно в горската зона. Няма опасност за околните села - Априлци, Щърково и Елшица.

Основните усилия на пожарникарите и доброволците бяха насочени към спиране на разрастването на пожара към селата Априлци и Щърково. На място работят 40 пожарникари със 7 противопожарни автомобила, подкрепени от екипи от Пловдив. В гасенето участват и около 78 доброволци от цялата област, офроуд клубове и местното горско стопанство. Областният управител и общината в Пазарджик осигуриха техника за прокарване на просеки и водоноски. Също така, бяха включени и служители от Районното управление в Пазарджик, които помогнаха за обезопасяването на периметъра на пожара. Благодарение на съвместните усилия, огънят не навлезе в населените места и не застраши хората и тяхното имущество. Днес дежурните екипи ще бъдат сменени от нови пожарникари и доброволци, които ще се съсредоточат върху пълното погасяване на пожара.

По първоначални данни пожарът е започнал от краен квартал на село Априлци и поради високите температури, сухата растителност и силния вятър, бързо се е разпространил на големи земеделски и горски площи. Засегнати са около 2300 декара, от които 1300 декара горски фонд и около 1000 декара земеделски земи. След пълното погасяване на пожара, служители на РУ-Пазарджик ще извършат оглед и ще разследват причините за инцидента.

Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) и Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Пазарджик изразяват благодарност към всички, които участваха в потушаването на този сериозен пожар.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара