
Почти всички основни хранителни продукти, плодове и зеленчуци отбелязват поскъпване на борсите в България, показва седмичният бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Въпреки това, има и отделни случаи на понижение на цените.
Млечни продукти
- Кравето сирене намалява с 1,3% и се предлага по 11,58 лв./кг.
- Кашкавал тип „Витоша“ поскъпва минимално с 0,1% до 17,39 лв./кг.
- Киселото мляко (3% и над 3% масленост) поевтинява с 0,8% до 1,30 лв. за кофичка (400 г).
- Прясното мляко (3% масленост) намалява с 1,2% до 2,38 лв./л.
- Кравето масло (125 г) отбелязва ръст от 2,1% и се търгува по 3,07 лв.
Месо и яйца
- Пилешкото месо е надолу с 1,4% до 6,38 лв./кг.
- Яйцата (размер М) поскъпват с 0,6% до 0,35 лв. за брой.
Основни храни
- Оризът поевтинява значително с 4,6% до 3,26 лв./кг.
- Зрелият фасул е с 1,1% по-евтин и се търгува по 4,28 лв./кг.
- Лещата отбелязва ръст от 1,7% до 4,34 лв./кг.
- Олиото е надолу с 0,8% до 3,20 лв./л.
- Брашното тип 500 поскъпва с 5,6% до 1,40 лв./кг.
- Захарта намалява с 2% до 1,92 лв./кг.
Плодове
- Портокалите (-3,3%) и мандарините (-5,9%) са сред малкото плодове с понижение на цените, съответно до 1,95 лв./кг и 2,20 лв./кг.
- Бананите (+1,2%), лимоните (+1,5%), грейпфрутите (+3,5%) и ябълките (+3,4%) бележат поскъпване, като ябълките вече струват 1,69 лв./кг.
Зеленчуци
- Оранжерийните домати (-3,8%), картофите (-0,3%) и морковите (-2%) са с по-ниски цени, съответно 3,59 лв./кг, 1,22 лв./кг и 1,15 лв./кг.
- Оранжерийните краставици (+2,6%), зелето (+0,6%), зрелият кромид лук (+4%), зелената салата (+0,3%) и зрелият чесън (+1,7%) поскъпват, като зрелият чесън достига 5,76 лв./кг.
Тези промени в цените отразяват сложната динамика на пазара, която е повлияна от сезонни фактори, разходи за производство и транспорт.
Публикувай коментар