Нова Наредба за насърчаване на раждаемостта в Община Пазарджик предвижда помощ до 4000 лева за новородени. Документът е подготвен от общинския съветник Георги Коприщенов и ще бъде обсъждан обществено днес от 16:30 часа в Пленарната зала. Помощта е предназначена за семейства, които раждат и отглеждат деца в общината. Правото да получат помощ има майката, вписана в удостоверението за раждане, независимо от доходите на семейството, но и всеки от родителите може да подаде заявление за отпускане на помощта. Изискванията за кандидатстване включват неразходване на детето в социални институции, непрекъснати здравноосигурителни права и регистрация на поне единия от родителите в общината Пазарджик за поне 3 години преди раждането на детето. 

Помощите ще се отпускат на три транша: 

  1. след раждането
  2. при записването на детето в детска градина 
  3. в първи клас.

Размерът на помощта зависи от активността на кандидатите и броя на децата в семейството, като за всяко последващо дете сумата се увеличава. Ако родителите не съберат достатъчно точки за категорията, те все пак ще получат помощ, но в по-нисък размер от 100 лева. 

Изплащането на сумите ще става по банков път в едномесечен срок от решението на Общинския съвет. Средствата за тази помощ ще бъдат предвидени годишно в общинския бюджет.

PZ News
PZ News
Редактор

0 Коментара

Публикувай коментар

0 коментара